Categoriearchief: Nieuws

Ideeën voor Pasen nodig?

De kinderen zitten al dagen met hun ouders opgescheept. Het Paasontbijt, de Paaszang en de kerkdienst gaan ook al niet door. Echt weg kun je ook niet met de Pasen, dus wat blijft er zoal over?

De meeste ouders zullen al wel ideeën hebben, maar wellicht zijn de ideeën van onze jeugdwerker Annemarie ook wel erg leuk. Klik dus op de link!

Let op: voor een aantal ideeën heb je spullen nodig, die je wellicht nog niet in huis hebt of die wat voorbereiding nodig hebben.

De ideeën van Annemarie

De Paasdagen binnen doorbrengen met je kinderen. Je kunt niet naar de kerk en de laatste weken konden de kinderen ook niet naar school. Wat zou je dan wel kunnen doen. Onze jeugdwerker Annemarie heeft een aantal ideeën op een rij gezet.

Samen een Pesachmaaltijd houden
Dat vergt wel wat voorbereiding en ook wat boodschappen om de benodigde onderdelen in huis te hebben. Het betekent wel dat je daarmee ook meteen een behoorlijke tijd gevuld hebt (en na de tijd tevens de magen).
Voor meer informatie en de boodschappen klik je op de link.

Vertel het Paasverhaal met smarties.
Dit filmpje stuurde een ouder mij, het komt van De Sjofar Prinses Beatrix in Wenum Wiesel. Het filmpje vertelt het Paasverhaal met de beelden van de prentenbijbel. Met 8 gekleurde smarties kun jij het Paasverhaal vertellen.


Versier je raam
Hang een mooie slinger voor het raam of schrijf een mooie tekst op het raam met speciale stift. Teken dan eerst met potlood op papier, plak het op je raam zó dat de mensen het lezen en dan natekenen!
Via de link vind je nog meer voorbeelden.


Maak je eigen voorstelling!
Heb je playmobile, lego of duplo? Maak je eigen voorstelling.
Via deze link nog wat extra inspiratie. Dit komt uit de handreiking ‘In mijn naam’ van steunpunt liturgie. En deze leuke van Duplo kwam ik tegen op Facebook.


Thuisviering van JOP
Via deze link vind je al hun programma’s.
Er zit vast wel iets tussen wat je leuk vindt.

Speel de Minecraft Paaschallenge
Voor kinderen en jongeren die van Minecraft houden. Of voor hen die dat graag eens willen ontdekken. Ook van JOP
Je loopt rond in het Jeruzalem uit de tijd van Jezus: De tempel, paleizen van Herodes en Pilatus, de hof van Getsemané, de bovenzaal en Golgotha.
In die wereld los je 10 puzzels op die allemaal te maken hebben met een Bijbelverhaal uit de laatste dagen van Jezus in Jeruzalem. Er zitten nog extra opdrachten in het spel zelf.
Aan het einde moet een belangrijke keuze gemaakt worden!!

Fijne Paasdagen!

Meditatie dinsdag van de Stille Week

In de Stille Week wordt dagelijks door een voorganger van een Vaassense Kerk een meditatie gehouden. Vandaag wordt de meditatie verzorgd door Wim Vroom van de Martinuskerk.

Meditatie Psalm 98

Ds. Lavooij houdt vanuit de Dorpskerk een meditatie over psalm 98.

Meditatie Heilige Maandag

In de Stille Week wordt dagelijks door een voorganger van een Vaassense Kerk een meditatie gehouden. De spits wordt afgebeten door Junus Luhukay van Woord en Daad.

Meditaties in de Stille Week

Deze komende week gaat officieel de Stille Week voor Pasen in (al was het de andere weken ook al stil en zal het ook daarna nog stil zijn!).

Elke dag zal er om 19.00 een video worden gepubliceerd, waarin voorgangers uit ons dorp voor zullen gaan in een korte vesper of overdenking:

  • Maandag Junus Luhukay (Woord & Daad);
  • Dinsdag Wim Vroom (Martinuskerk);
  • Woensdag Caroline van der Leek (Dorpskerk);
  • Witte donderdag Marianne Visch (Vrijzinnige kerk);
  • Goede Vrijdag Kees Lavooij (Dorpskerk);
  • Stille zaterdag Bert Heslinga (de Tabernakel).

Palmpasen

Pallem, pallem Pasen,
De wind die komt uit Vaassen.
En als-ie niet uit Vaassen komt,
dan komt-ie van Jan Klaassen.

Het begin van een oud liedje dat altijd bij de Palmpaasoptochten werd gezongen. Voor de optocht versierden kinderen een houten kruis met takjes en bovenop het kruis wordt een haan van brood geplaatst. Het kruis wordt verder versierd met allerlei lekkernijen.

Alhoewel optochten er momenteel door de Coronacrisis niet inzitten hebben een aantal ouders in Vaassen het initiatief genomen om een Palmpaaspuzzeltocht door het dorp te houden. Als gezin kon je daaraan meedoen en op verschillende plekken een opdracht uitvoeren en wat lekkers pakken. Alles was uiteraard Coronaproof ingepakt. Met het mooie weer van zondag was dat geen straf.

Op Palmpasen herdenken de christenen de dag dat Jezus, enkele dagen voor zijn kruisiging, Jeruzalem binnentrok en door de mensen daar als koning werd binnengehaald. Palmpasen is het begin van de Stille Week, een week die traditioneel binnen de kerk veel activiteiten kent. Binnen de kerkmuren is dat nu helaas niet mogelijk.

Ochtenddienst

Ds. C.E. Lavooij verzorgt vanmorgen de ochtenddienst. Deze dienst is vanwege de Coronacrisis eerder opgenomen en wordt tevens uitgezonden in Welsum.

We wensen u een goede dienst.

Tijdelijk geen kerkelijke uitvaarten

De kerkenraad van de Hervormde Gemeente heeft besloten voorlopig geen rouwdiensten meer te houden in de kerk. De risico’s van een verdere verspreiding van het Coronavirus zijn daarvoor te groot. We beseffen dat deze maatregel ingrijpend is voor degenen die in deze moeilijke tijd een naaste moeten verliezen en deze een kerkelijke uitvaart zouden willen geven.

Wel is natuurlijk overleg met de beide predikanten over een uitvaart en de daarbij horende pastorale begeleiding mogelijk.

Liturgisch bloemschikken

We vieren samen de stille week naar Pasen.

De bloesemtakken en de bolletjes die ontwaken symboliseren de weg die naar nieuw leven leidt.

Mag dit voor ons allen TROOST en HOOP geven in deze bijzonder onrustige tijd!