Categorie archief: Nieuws

Jan Terlouw en de Andersons in Vaassen

Op vrijdag 25 januari is ‘Hier Dooft Niets’ te zien in de Dorpskerk in Vaassen. De Andersons zullen tijdens de voorstelling een bijzondere gast uit de regio ontvangen, deze avond is dat kernfysicus, politicus en schrijver Jan Terlouw.

Deze voorstelling doet de grootste pessimist weer geloven in het leven. De Andersons bruisen, verstillen, ontroeren, passioneren en laten je niet meer los. In hun sprankelende theaterconcert ‘Hier Dooft Niets’ gaat het over verwondering. Een begrip dat ze opnieuw ontdekten toen ze een nieuwe huisgenote kregen: de jongste non van Nederland.

De Andersons nemen je mee in een hartstochtelijk en humoristisch theaterconcert over opnieuw beginnen en de luiken openen. Met liederen en verhalen vol levenslust, liefdeslust en troost trekken ze ten strijde tegen de onverschilligheid.

En dat doen ze niet alleen: elke voorstelling nodigen ze ook een bijzondere gast uit, deze avond is dat kernfysicus, politicus en schrijver Jan Terlouw. Deze intrigerende man is eigenlijk niet in één alinea te beschrijven, gelukkig behoeft hij voor velen dan ook nauwelijks nog een introductie. Hij schreef o.a. de klassiekers ‘Oorlogswinter’ en ‘Koning van Katoren’, beide boeken werden verfilmd. Hij deed veel stof opwaaien met zijn hartstochtelijke pleidooi voor het zuinig omgaan met de aarde en voor ‘het touwtje uit de brievenbus’ in DWDD. Als onderdeel van dit theaterconcert zal deze boeiende man die gepassioneerd is in alles wat hij doet voordragen en vertellen over wat hem verwondert, inspireert en beweegt.

Eerder maakten De Andersons samen met Arjen Lubach de voorstelling Stockholm Sneeuwt en brachten ze een voorstelling over het leven en werk van Cornelis Vreeswijk. Daarnaast speelden ze als zangers en theatermakers in diverse producties (o.a. in ‘Verboden te Lachen’ van en met Herman van Veen en ‘Het Vreemdelingenlegioen’).

De pers over De Andersons:
“Wonderschone liedjes.”,  “Ze zetten iets heel bijzonders op de planken. Conceptueel een vondst en qua acteren en zang een topprestatie.”, “Een warme en overdonderende gebeurtenis.”.

Reserveren per mail: joop.van.essen@wolmail.nl | Kaarten: € 15,00 aan de zaal en € 12,50 in de voorverkoop | Aanvang: 20:00 | Meer info: www.deandersons.nl
Foto’s: Roxanne Hellevoort en Femke Linders

Gussewreis dag 1

Een delegatie van de Hervormde Gemeente is weer op weg naar het Russische Gussew, om daar de komende week hulp te bieden. De delegatie bestaat dit jaar uit ds. Lavooij en Anneke en Harm van Lohuizen. Ds. Lavooij schrijft dagelijks een stukje voor de thuisblijvers, vandaag dag 1.

Het was vroeg uit de veren voor Harm en Anneke van Lohuizen, want om even over half zes stond ik voor hun deur in de van Riebeeckstraat. Wil je je in Nederland zonder files verplaatsen, moet voor je voor zessen op de weg zitten.

Het vermijden van de files lukte, om 8.45 zaten we al aan de koffie in een Konditorei in Rinteln, een als historisch interessant aangemerkt stadje, zo kon je lezen op een bord aan de snelweg. In de hete zomer die achter ons ligt had ik er al een keertje met mijn vrouw Nienke gezeten en daar genoten van de Fachwerkhäuser en de kerk op het tegenoverliggende plein. Dit heb ik onthouden voor de Gussewgangers die deze winter mee zullen gaan (ook in vakantietijd vergeet ik de missie niet).

Na ons vertreden te hebben, vervolgden we onze reis en genoten van het zonnige weer, waardoor de bossen en de heuvels er altijd fraaier uitzien dan bij regen en donkere wolken. Anneke blijkt, al is ze als diaken onlangs afgetreden, nog altijd uitermate dienstbaar als er achtereenvolgens krentenbollen, broodjes ham en kaas, appels en mandarijnen tevoorschijn komen uit de tassen die ze bij zich had. Ook pinda’s en sapjes ontbraken niet!

Om ook een bescheiden duit in het zakje te doen, presenteerde ik een stevige “Ome Joop” (volvette boterkoek) die de rest van de middag ons alle verdere trek in één klap ontnam. Het recept is bij Nienke verkrijgbaar voor allen die hun cholesterol eens willen verhogen in plaats van verlagen. Om kwart over twee passeerden we de Poolse grens, namen de adembenemend stille en gladde tolweg naar Poznan en bogen toen af op de tweebaans weg die ons om exact zeven uur in Torun bracht. Ruim dertien uur rijden, maar als je eenmaal in deze stad bent, valt bij de aanblik van zoveel Middeleeuwse schoonheid alle last van een lange autorit van je af.

We logeren in een hotel dat vroeger een klooster geweest is en dat net binnen de stadsmuren ligt. We zijn er direct aan de wandel gegaan, alle Kerstversieringen hangen hier nog en het was er gezellig druk met vele studenten in de talloze kroegjes en restaurantjes. Wij betraden een eenvoudige eetgelegenheid, waar stevig Pools voedsel, werd geserveerd. Zo stevig, dat we onze magen gerust moesten stellen met een Irish coffee, die, zo weten de meeste medereizigers uit eerdere jaren, inmiddels een vaste traditie geworden is.

Bovendien werkt dit ook als een uitstekend slaapmutsje en daarom wens ik alle lezers welterusten uit een droog en nóg mild Torun, de stad die sedert 1987 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Bevestiging ambtsdragers

Op zondag 13 januari werden twaalf kerkenraadsleden bevestigd of herbevestigd in hun ambt als diaken, ouderling of ouderling-kerkrentmeester. We zijn blij dat zoveel van onze leden ook de komende jaren weer een actieve rol in onze gemeente gaan vervullen.

We namen ook afscheid van twee diakenen en een ouderling. We zijn dankbaar voor al het werk dat ze in de afgelopen jaren voor onze gemeente hebben gedaan en dat ze wellicht nog achter de schermen blijven doen. Jan van der Beek bedankte ze als voorzitter van de kerkenraad en overhandigde ze als dank een bos bloemen.

Ds. Lavooij is afwezig

Kerk in Gussew

Ds. Lavooij bezoekt van donderdag 17 tot donderdag 24 januari onze partnergemeente in Gussew.
Ouderling Albert Brouwer (0578-571490) is in deze periode het eerste aanspreekpunt voor gemeenteleden uit wijk Oost.

De avonturen van de Ruslandgangers kunt u op deze site en de facebookpagina van de Dorpskerk (Dorpskerk Vaassen) volgen.

Kinderkerstfeest

Kerstfeest. Het feest met al die verschillende invalshoeken: wijzen, herders, engelen, de koning, Jozef en Maria, de herbergier… 
Elk jaar kiest Vrolijk Theater weer een andere insteek.

Soms wordt die insteek gekozen door Paula die een oogje op een herdersjongen heeft. Soms wordt die insteek gekozen door Bongo die een oogje op… ach, laat ook maar.

In ieder geval wordt het kerstfeest een echt feest! In sfeer wordt dit eeuwenoude waargebeurde verhaal verteld, waarbij natuurlijk de kerstcadeaus niet zullen ontbreken.

Jammer alleen dat er voortdurend dingen misgaan. De ene pop gooit de ene grap na het andere op het toneel, de andere pop is vergeten de ‘lessen in beleefdheid’ te volgen. Ach ja, Keulen en Aken zijn ook niet op één dag gebouwd. 

Ook met Kerst geldt dat we een programma vol spanning en humor hebben, waarbij de kinderen met open monden van verbazing zullen luisteren en kijken – en een moment later zullen ze (zoals bij zoveel van de optredens) onder hun stoel liggen van het lachen.

De voorstelling wordt op 24 december 2018 gehouden in de Dorpskerk en begint om 18.30 uur. Wanneer je vooraan wilt zitten is het handig als je wat vroeger bent. En wat ook belangrijk is, je hoeft er niet voor te betalen.

Derde advent 2018

Op de derde adventszondag breekt het licht van Gods koningsrijk meer door, en zijn wij op weg naar het heldere wit.
Wij wachten op de koning; zijn ster is al gezien.
Vol vrede is de morgen wanneer Hij komt.
Gezang 461: 4

Decemberpakketten

Op zaterdagmorgen 15 december worden 25 tassen met inhoud bezorgd bij gezinnen die het financieel moeilijk hebben.

In het Startweekend is geld ingezameld voor deze decemberpakketten.

Jeugdkerk in De Rank

Op zondag 16 december is er weer Jeugdkerk in ‘De Rank’.
We beginnen om 10.00 uur, maar je kunt al vanaf 09.30 uur terecht.

De betekenis van Kerst 

Op dinsdagavond 11 december wordt in Daams’ Molen een avond georganiseerd over de betekenis van Kerst. Ds. Lavooij en ds. Heslinga zullen de betekenis van Kerst bespreken. De avond is voor iedereen toegankelijk en is de eerste avond in een serie avonden over de betekenis van kerkelijke feestdagen. Elke avond kan apart gevolgd worden. 

Kerst wordt al jaren uitbundig gevierd. In Vaassen zien we een Kerstmarkt, de winkels zijn fraai versierd en op bedrijven vinden allerlei kerstbijeenkomsten plaats. Maar wat betekent Kerst nu eigenlijk binnen de christelijke traditie, wat is de bron en diepere betekenis achter het Kerstverhaal. 

De voorgangers constateren dat mensen enerzijds steeds minder weten van Kerst en anderzijds dat er bij veel mensen ook juist steeds meer belangstelling voor komt. De drempel om voor deze informatie naar een kerk te komen is voor hen wellicht te hoog en daarom is gekozen om deze avonden op neutraal terrein te houden.  

Alhoewel deze avond vooral bedoeld is voor mensen die geen of niet veel kerkelijke binding hebben, zijn ook degenen die meer kerkelijk betrokken zijn van harte welkom om hierover met beide predikanten in gesprek te gaan. 

De bijeenkomst wordt op dinsdagavond 11 december 2018  van 19.30-21.30 uur gehouden in Koffie- en Theehuys ‘De Korenmolen’ in Daams’ molen aan de Jan Mulderstraat in Vaassen. De data van de overige bijeenkomsten zijn 2 april 2019 (Goede Vrijdag en Pasen) en 21 mei 2019 (Pinksteren). Wie deel wil nemen kan zich aanmelden bij ds. Lavooij (ds.lavooij@gmail.com of 0578-842460). Deelname aan deze avond is gratis. De lekkere koffie of thee zijn op eigen kosten. 

Lessons & Carols

Op zondag 16 december is de avonddienst weer gewijd aan Lessons & Carols. Deze dienst is inmiddels een traditie geworden en de voorbereidingen ervoor zijn afgerond. Ds. B. Heslinga gaat voor in de dienst. Een projectkoor onder leiding van Peter Witteveen zal samen met de gemeente de liederen zingen. De lezingen worden verzorgd door leden van verschillende kerken in Vaassen. De dienst begint om 19.00 uur en iedereen is van harte welkom.