Categoriearchief: Nieuws

MessAgedienst met gospelband Seven in Vaassen
Op zondag 18 april 2021 wordt om 09.30 uur een laagdrempelige MessAge-Youngdienst in de Dorpskerk georganiseerd. Voorganger in deze dienst is ds. Van der Leek-Vosmeer. Gospelkoor Seven uit Heerde zal muzikale medewerking verlenen, maar vanwege de coronapandemie niet fysiek in de dienst aanwezig zijn. Het thema van de dienst is: “Hoop”.

Wat zijn we trots op de jongeren en kinderen. Het was voor hen een pittig jaar van thuiswerken, minder contacten en afgelastingen. En het is helaas nog niet voorbij! Schoolklassen in quarantaine, sportwedstrijden met andere teams mogen niet, nog steeds je oma of opa niet kunnen knuffelen. We willen iedereen een hart onder de riem steken en hen hoop voor de toekomst geven. Natuurlijk vergeten we daarbij ook hun ouders niet, die naast hun thuiswerk ook ineens onderwijstaken kregen.

Gospelband Seven zal een aantal nummers via opnames ten gehore brengen. De band bestond oorspronkelijk uit zes leden, die het belangrijk vonden dat God ook een plaats in hun band moest hebben en daardoor kozen ze de naam Seven. De band wil mensen inspireren en motiveren met hun teksten en muziek. Ze willen ermee uitdragen wat geloof voor hen betekent, niet alleen in goede, maar ook in slechte tijden.

Waar normaal ontmoeting ook een belangrijk onderdeel is bij deze diensten, kan hier nu, vanwege de coronapandemie geen invulling aan worden gegeven. Ook kunnen er maar een beperkt aantal mensen in de dienst aanwezig zijn en daarom moet iedereen die naar de kerk wil komen zich tevoren aanmelden via de site van de kerk (www.hervormdvaassen.nl). Kunt u niet fysiek aanwezig zijn, dan kunt u ook via deze site de dienst bekijken via de livestream van de kerk. Deze dienst is ook na de dienst nog enige tijd via de site te bekijken.

Tijdens de ochtenddienst van Eerste Paasdag 2021 was Fred van den Berg organist.
Aan het einde van de dienst werd hij, vanwege zijn ruim 25-jarige inzet als organist, verrast met een insigne en een bos bloemen.

Bedankt voor je inzet in de afgelopen jaren en we hopen dat er nog vele jaren mogen volgen!

Helaas kunnen we dit jaar opnieuw geen fysieke Paaszang op het Marktplein organiseren. Daarom stellen we u vandaag opnieuw de opname van vorig jaar ter beschikking.

U moet de groeten van onze partnergemeente uit Rusland hebben. Zij stuurden ons deze kaart.

Christus is opgestaan!
Dood, waar is je overwinning?
Dood waar is je angel?
1 Korintiërs 15:55

De partnergemeente uit Gussew wenst ons een gezegend Paasfeest.

GOEDE VRIJDAG
De liefde van God voor de mens bracht Christus onschuldig aan het kruis.
Het kruis is het symbool van onze redder en middelaar. Het is een teken van hoop.
Want in hem geloven is weten dat na Goede Vrijdag Pasen komt.

Vandaag, zaterdag 6 februari, wordt in de synagoge de “parasha Jitro” behandeld. Dit betreft het boek Exodus en daarin hoofdstuk 18: 1-20: 23. Een uitermate boeiende parsje (gedeelte) deze afgelopen week, omdat daarin bijvoorbeeld de schoonvader van Mozes op bezoek komt en Mozes leert te delegeren. Van het vele werk dreigt Mozes overspannen te worden en Jetro zegt hem medewerkers aan te stellen en biedt hem, misschien wel als eerste in de geschiedenis, een soort van regeringssysteem aan!

Mozes moet leren dat hij geen alleenheerser moet zijn, een soort van farao, zoals hij dat natuurlijk aan het hof van Farao gezien had. Nu leert hij verantwoordelijkheden delen! Verder wordt in dit gedeelte Israël door de Here ‘een koninkrijk van priesters’ genoemd en ‘een heilige natie’ Alle leden van het volk worden dus priesters genoemd, terwijl in de praktijk er een bepaalde priesterstam was (Levi). En toch allen, hoe zit dat? Misschien dat je priester moet interpreteren als dienaar. Heel het volk, niet alleen een bepaalde priesterkaste, maar allen worden geroepen dienaren van God te zijn.

Een andere reden die wordt aangedragen is dat Israël onder de volkeren van de wereld geroepen is de priesters van de wereld te zijn en alle volkeren te leren die ene God te leren dienen. En een heilige natie zou erop kunnen duiden dat Israël ánders is: bijvoorbeeld door de sabbath te houden, één dag in de week rust om ruimte te maken voor God in de tijd, door op te houden met werken en te beseffen dat wij Zijn schepselen zijn en Hij onze Schepper is. Zouden wij zeven dagen werken, zouden we gaan menen zélf scheppers te zijn en zouden onze menselijke maat overstijgen. Tot schade van onszelf, anderen en ook de schepping die we zo en doende overbelasten.

Vandaag zien we daarvan de wrange vruchten in de schepping die we overvraagd hebben (uitgeput) en in onze gestresste levens. Ook de tabernakel, als draagbaar, meetrekkend heiligdom, waaromheen de tenten van de stammen zich groeperen herinnert aan Gods permanente aanwezigheid als Israëls centrum. In de ark liggen ook de Woorden, gegeven op de berg Sinai, geschreven op de stenen tafelen, die het volk eerst een horend volk laat zijn, een volk dat zich door God wil laten gezeggen en dat vervolgens ook samen als volk Zijn Woord dagelijks in het leven van alledag in praktijk brengt. In de woestijn worden zij Gods volk, niet in een land, dat hebben ze nog niet, zoals de meeste volkeren. Israël wordt een volk door samen de Wet te gaan dragen! Daardoor bleven zij ook buiten het land een heilig, apart gesteld volk.    
Zelfs 2000 jaar lang.

De coronapandemie en de oprukkende Britse coronavariant hebben de overheid doen besluiten de maatregelen daartegen verder aan te scherpen. De (te verwachten) situatie is dermate ernstig dat dit nodig is. Als gevolg daarvan heeft de kerkenraad besloten vanaf nu voorlopig alleen nog online-diensten te houden.

Met pijn in het hart en na lang wikken en wegen zijn we hiertoe gekomen. We willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid niet ontlopen en tegelijkertijd beseffen we dat samenkomen rond het Woord en gebed voor overheid en samenleving meer dan nodig is.
Vanaf zondag 24 januari 2021 zullen de diensten dus plaatsvinden zonder kerkgangers en alleen in aanwezigheid van mensen die nodig zijn om de dienst te houden en de livestream te verzorgen.
De reserveringsmogelijkheid op de website is afgesloten zolang we alleen online diensten houden.

Tijdens de coronapandemie zijn kinderen veel meer thuis, dan normaal en moeten de ouders thuis ook nog werken. Dat is niet eenvoudig. Tijdens een online meeting hebben een aantal ouders hun ervaringen uitgewisseld. Hieronder het resultaat.

Vaste structuur houden en elkaar ruimte geven om iets voor jezelf te doen.

 1. Eén bijzonder ding voor een dag hebben (vooral voor de kids);
 2. Elke dag minimaal een keer naar buiten;
 3. Wandelen;
 4. Hardlopen;
 5. Fietsen;
 6. Fysio fit thuis;
 7. Tennissen;
 8. ’s Avonds even lekker ommetje lopen;
 9. Ritme erin houden, schoolplanning gaat voor.

Houding:

 1. Niet de juf uithangen, vooral mama en papa zijn;
 2. Een moment helemaal voor jezelf plannen (bijvoorbeeld in het weekend);
 3. Accepteren dat je deze hele situatie ook niet leuk hoeft te vinden;
 4. Proberen te blijven genieten van de dingen die allemaal nog wel kunnen en wel mogen en daar tevreden mee zijn
 5. Ik ben vooral zo dankbaar, nog steeds, dat wij zelf nog gezond zijn.
  De familie om ons heen hebben en dat het goed met ze gaat.
 6. Kinderen opsplitsen, even een bij papa, een bij mama en dan eropuit . Bijvoorbeeld naar het schoolplein.

Opladen door:

 1. Muziek heel hard zetten (natuurlijk zonder dat de buren er last van hebben);
 2. Iets voor jezelf doen, bijvoorbeeld even alleen naar buiten of iets waar je zelf blij van wordt;
 3. Naar het werk of in de auto;
 4. Tijd zonder scherm.