Vierde dag Gussewreis 2019

Vanmorgen zijn we, na het ontbijt in ons hotel, gedrieën naar de kerk gelopen. De Salzburger Kirche ligt 10 minuten lopen van de “Kaisershof”. Bij het Diakoniehaus wachtte Alexander ons op, want vol trots wilde hij Harm en Anneke nog een rondleiding in zijn Diakoniehuis geven.
Hij vertelde dat er wederom maaltijden verstrekt gaan worden aan de schoolkinderen en dat hij een ‘deal’ met de locale overheid gesloten heeft dat de ouders van kinderen die op een technische school zitten hem daar direct (zonder overheidsbemoeienis) om kunnen vragen. Al in februari zal daar een begin mee worden gemaakt.
Boven liet hij ons de slaapkamers zien en die lagen er pico bello bij. Bij sommigen brandden zelfs de verwarming met een open deur naar de gang om zo het huis niet te laten verstenen van de kou in de winter.

Daarna repten we ons naar de kerk en was het een hartelijk omhelzen van deze en gene, zodat de dienst daardoor enkele minuten later begon. De Pastor en zijn vrouw gingen voor en spraken afwisselend Russisch en Duits, zodat wij het goed konden volgen. De Pastorin zong ook erg mooi. Samen met Slava verzorgde ik de lezing van Mattheüs 3 over Johannes de Doper en daarna die over de doop van Jezus. Er waren meer mensen in de kerk dan vorig jaar, zo meende ik. De Pastorin kon me uitstekend vertalen en ik heb namens jullie in Vaassen hen allen de hartelijke groeten overgebracht. Aansluitend – het mocht immers geen preek heten – heb ik enkele gedachten gewijd aan de oproep van Johannes tot boete en bekering als een dringend appèl, waarbij vervolgens tot zijn verbazing Jezus hen (en ons) daarin voorging. Het moet anders in ons leven, maar het kán ook anders, omdat Hij zich in ons vervuilde water heeft laten onderdompelen.

Aansluitend vierden we het Heilig Avondmaal in een tweetal kringen, waarbij de handdruk met de woorden: “de vrede van Christus” praktisch aan iedereen gegeven werd. In deze gemeente vieren ze het Avondmaal iedere maand. Aan het einde van de eerste en de tweede kring werd er kort wat gezegd terwijl we in de kring elkaars handen vasthielden. Het was voor mij de eerste keer dat ik dit hier meemaakte.

Tegen half twaalf begaven we ons naar het Gemeindehaus voor de koffie en iedereen genoot van de taart van Tante Cora (Derksen). De Pastorin die vroeger in een Konditorei gewerkt had vroeg me na afloop Cora om het recept te vragen, want ze vond het zowel lekker als gezond (het Russische gebak is alleen lekker en beslist niet gezond).
Voor jullie in Vaassen hebben we overigens Sint Petersburgse chocolade gekregen en die zal komende zondag bij de koffie geserveerd worden. Na gezellig gebabbeld te hebben namen we weer afscheid van de gemeenteleden (die allen dankbaar met een voedselpakket huiswaarts keerden). We kregen ook zelf nog allerlei pakketjes mee voor deze en gene, in Holland. Ook van Alexander ontvingen we nog wat en na hem als laatste gegroet te hebben verlieten we tegen tweeën Gussew.

Onderweg wachtte Elena ons op in een wegrestaurant (dat had Alexander natuurlijk weer geregeld) waar we gezamenlijk wat gegeten hebben en hebben bijgepraat. Het bevalt haar prima in haar nieuwe gemeente en enthousiast vertelde ze over het jeugdwerk dat goed van de grond begint te komen.

Ze hielp ons met de inschrijving in een hotel in Gwardesk en daarna wees ze ons de weg naar wat tentjes waar we morgen vroeg kunnen frühstücken. Daarna reden we achter haar aan over de besneeuwde wegen naar Bolsjana Poljana waar zij boven het Gemeindehaus haar intrek heeft genomen. Na daar een aanvankelijke ruïne te hebben aangetroffen heeft zij er toch in een paar maanden tijd een leuk vertrek van weten te maken. Er moeten nog wat kamers worden ingeruimd en opgeknapt, maar in de toekomst moet het mogelijk zijn daar ook te kunnen verblijven.

Ze zette een heerlijke kop koffie, serveerde daarbij wat plakjes Hollandse kaas, zodat we er voor de rest van de avond mee toe kunnen. Morgenochtend komt ze ons ophalen en zullen we hier nog twee dagen wat bezoekwerk verrichtten.

Maar daarover morgen meer!