Achtste dag van de Gussewreis 2019

Ik ben vroeg wakker geworden, want vanaf een uur of vijf rijden de treinen onder mijn raam af en aan van en naar het centrum van Berlijn. Ons hotel is namelijk gevestigd in het voormalige Bahnhof van Wannsee, hét station aan dit grote meer gelegen waar sinds jaar en dag de “Berliner” hun waterrecreatie zochten. Oude foto’s in het hotel en zelfs op de kamers ervan herinneren daaraan (wat waren we vroeger toch stevig gekleed als we een dagje naar ‘zee’ gingen).

Maar behalve vermaak en ontspanning is aan de Wannsee ook iets gruwelijks gebeurd dat eigenlijk met geen pen te beschrijven valt. Aan dit meer namelijk staat een villa waar op 20 januari 1942 kopstukken van de Nazi-partij samenkwamen om op die dag het besluit te nemen tot uitroeiing van de Joden in Europa (“Die Entlösung der Judenfrage”). Heel nauwgezet en en op een administratief zorgvuldige wijze werd hier in kaart gebracht wáár, ín welke landen er hóeveel Joden woonden en werd vervolgens het besluit genomen deze bevolkingsgroep (die toentertijd uit meer dan 11 miljoen mensen bestond) van de aardbodem uit te roeien. Direct na deze Wannsee-conferentie is aan dit gruwelijke besluit met grote voortvarendheid en efficiëntie gevolg gegeven. Dat heeft tot de Holocaust geleid die aan ongeveer zes miljoen mensen van Joodse komaf het leven heeft gekost.

De villa is een museum geworden dat je (gratis) kunt bezoeken en waar deze geschiedenis je in woord en beeld verteld wordt om niet te vergeten waar de rationele waanzin van de “Wannsee-Konferenz” toe geleid heeft. Dan begrijp u wellicht dat ik daarom van dat moment af dat de aanrijdende treinen onder mijn raam verschenen niet meer slapen kon.

Na een kop koffie gedronken te hebben bij de bakkerij nabij ons hotel zijn we naar deze villa gereden en hebben daar het museum bezocht. Daarna hebben we weer een kop koffie gedronken om bij te komen en zijn we westwaarts over de “Autobahn” richting Nederland gegaan waar we om precies 18.15 uur bij Nienke aan de boerenkool (‘moes met wors’) zaten en nog gezellig hebben nagepraat. 

We zijn dankbaar dat we zonder problemen de autorit hebben gemaakt, dat we vele oude contacten versterkt hebben en nieuwe contacten gelegd, met name in de gemeente die Elena nu dient. Bovendien hebben we het gedrieën erg goed en gezellig met elkaar gehad en samen veel kunnen delen van wat we gezien en ervaren hebben.

Komende zondag kunnen jullie allemaal een Russische traktatie verwachten bij de koffie als dank voor jullie betrokkenheid bij het wel en wee van de broeders en zusters van de gemeente van Christus in dit deel van Rusland!